Yrkesroll

Som Akutsjuksköterska arbetar man främst på akutmottagning på akutsjukhus. Arbetet innebär att självständigt göra första bedömning av patienter på akutmottagning samt samarbeta i team med läkare, undersköterskor, röntgenpersonal, narkospersonal mm vid akuta situationer som tex trauma efter olycka, hjärtinfarkt, stroke, akut buk, aneurysm, sepsis, andningshinder mm livshotande tillstånd.

Som akutsjuksköterska är det viktigt att vara trygg i sin yrkesroll och ha arbetat lång tid med akutsjukhusens olika patientkategorier och att kunna agera omedelbart i akuta situationer. Det förväntas att man kan arbeta snabbt och ha många saker i luften samtidigt men ändå kunna prioritera och prioritera rätt åtgärder. Vid akuta tillstånd skall akutsjuksköterskan kunna ge avancerad Hjärt- och Lungräddning, skapa fria luftvägar, ge mun-mot-mun-andning eller med andningsmask, ta blodprover, administrera läkemedel och bereda läkemedelslösningar.

En viktig egenskap hos akutsjuksköterskan är även att känna empati och förmåga att ge patienten och anhöriga trygghet i en svår stund liksom att finnas för anhöriga till en närstående som precis lämnat jordelivet. Som akutsjuksköterska lär man sig inse hur hårfin skillnaden mellan liv&död kan vara och att visa vördnad för avlidna medmänniskor.

Utbildning

Akutsjuksköterska blir man efter att första ha studerat 3 år till sjuksköterska och därefter arbetat ett par år på akutsjukhus för att sedan läsa vidareutbildning inom Akutsjukvård 1 år på högskola/universitet. Som akutsjuksköterska träffar man på patienter från  alla specialitéer exempel kirurgi, ortopedi, gynekologi, urologi, obstetrik, akut/trauma, brännskada, neuro, thorax, transplant, ÖNH, barn mm. På de stora universitetssjukhusen finns specialkliniker för bla Neuro ,Thorax, barn mm där specialkunskaper krävs för att arbeta även om dessa patienter i en akut situation ofta först omhändertas på akutmottagningen.

Akutsjuksköterska hos operationskonsulterna

För att arbeta som akutsjuksköterska hos oss kräver vi minst 5 års erfarenhet av arbete på akutmottagning eller ambulans. Erfarenhet från ambulansverksamhet är meriterande. Arbetet är avancerat och erfarenhet är därför nödvändigt eftersom man som konsult förväntas snabbt komma in i arbetet på nya kliniker. Hos Operationskonsulterna får du som akutsjuksköterska uppdrag på akutmottagningar på stora landstingssjukhus. Arbete sker dygnets alla timmar.